Wij gebruiken cookiesLees meer

Fast Forward Eneco Beach Clean Cupeneco2019Conference 2

terug naar het overzicht

Fast Forward strijdt mee voor een schone oceaan

Wat doe je als de oceaan verstikt in plastic en schreeuwt om hulp? Juist ja, dan sla je de handen in elkaar om afval te weren en overtuig je de mensen van de problematiek.

Met Fast Forward scharen we ons al jaren achter het Eneco Clean Beach Cup initiatief: een jaarlijkse grote strandschoonmaak op de eerste zondag van de lente, in samenwerking met alle Belgische surfclubs en enkele gemeenten in Nederland en Frankrijk. Onderzoekers schatten dat zo’n 14 miljoen ton afval jaarlijks in de oceaan verdwijnt en dat afval komt ook op onze stranden terecht. Een strandwandeling in combinatie met een lenteschoonmaak moet de mensen confronteren met het probleem. 




Opvallend persevenement voor de 10de editie

Sinds 2010 pleit de Eneco Clean Beach Cup voor preventie. De plastic massaproductie neemt schrijnend toe en de catastrofale gevolgen hoeven nog weinig tekst en uitleg.

In 2019 vindt de 10de editie van de Eneco Clean Beach Cup op onze stranden plaats. Op 28 februari lanceerden we het officiële startschot van deze campagne. We trokken de aandacht van de pers op een opvallende manier: we kaapten een kusttram en reden met o.a. journalisten van Oostende naar De Haan. Tijdens de rit verwenden de NorthSeaChefs de passagiers met lekkere hapjes en vers gevangen vis. Maar opgepast, want het werd gepresenteerd tussen plastic flesjes. Symbolisch, want we beseffen te weinig dat schadelijke microplastics ook in onze voeding terechtkomt. Onderweg stapte een surfer op de tram die zijn frustratie uitte over het vele plastic dat hij in de oceaan vindt. De eindhalte, een authentiek tramhuisje in De Haan, vormde het decor voor de toelichting van enkele belangrijke milieutopics.

Om zowel de aandacht van kinderen als volwassenen te trekken, is er dit jaar de animatiefilm ‘Urbanus: de Vuilnisheld’ die momenteel in de Vlaamse bioscopen speelt. We onthulden tijdens het persevenement hiervan een unieke tekening die geveild wordt ten voordele van het Zeepreventorium.

Sinds jaar en dag zijn we met Fast Forward trotse partner van de Eneco Clean Beach Cup en zorgen we voor de creatieve en logistieke uitvoering en alle promotie. De editie in 2018 lokte zo’n 4000 deelnemers die 5,5 ton afval opruimde. Op naar meer!




Fast Forward Eneco Beach Clean Cupeneco2019Conference 14
Fast Forward Eneco Beach Clean Cupeneco2019Conference 27
Fast Forward Eneco Beach Clean Cupeneco2019Conference 17
Fast Forward Eneco Beach Clean Cupeneco2019Conference 16



5 simpele tips om minder plastic te gebruiken

Dagelijkse inspanningen, hoe klein dan ook, kunnen bijdragen aan een positief resultaat en vermindering van de afvalberg.

1. Raap plastic op tijdens een wandeling. Neem zelf een herbruikbare tas mee en verzamel het rondzwervend afval. Neem deel aan de Eneco Clean Beach Cup op de eerste zondag van de lente.

2. Drink uit een herbruikbare waterfles of koffiebeker. Dat vraagt geen moeite en het is beter voor het milieu.

3. Vervang je douchegel door een stuk zeep waar geen plastic rond zit. Ze zijn ook te koop in verschillende leuke kleuren en formaten.

4. Verkies kartonnen verpakking boven plastic. Plastic vergaat heel traag en is moeilijker recycleerbaar. Karton is over het algemeen eenvoudiger te recycleren.

5. Let op plastic verpakkingen in de supermarkt:

• Geef de voorkeur aan glazen flessen en potten.
• Koop grote potten yoghurt in plaats van kleine.
• Kies voor koeken die niet individueel verpakt zitten, maar bewaar ze in een vershouddoos.
• Ga voor ecologische poetsproducten.

Join our magical journey

Blijf op de hoogte

Door je in te schrijven op onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy policy

Get in touch

Drop us a line or give us a call. We’re here to help.

Contact us